Hypotheekrenteaftrek bij scheiding

Heb je samen een eigen woning, maar ga je scheiden? Dan heeft dit gevolgen voor het eigenwoningforfait en de aftrek van de hypotheekrente.

Beide eigenaar van de woning

Bij het verlaten van de woning kun je gedurende twee jaar jouw deel van de rente over de woningschuld aftrekken. Voorwaarde hiervoor is dat je het wel betaald hebt. Je vult eveneens jouw deel van het eigenwoningforfait in. Indien je meer hebt betaald dan je eigen deel dan is dit mogelijk als partneralimentatie aftrekbaar. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Zelf eigenaar, maar ex-partner blijft er wonen

Als je ex-partner in de woning woont kun je nog gedurende 2 jaar de betaalde hypotheekrente aftrekken. Het eigenwoningforfait vul je in als inkomen. Op het moment dat je ex-partner zonder huur te betalen in de woning verblijft is er sprake van gratis woongenot. In deze situatie is het eigenwoningforfait aftrekbaar als partneralimentatie. Betaald je ex-partner wel huur? Dan hoef je deze huur niet op te geven in de aangifte. Je kan dan het eigenwoningforfait ook niet aftrekken.

Ex-partner is eigenaar, maar je blijft er zelf wonen

Aangezien je zelf geen eigenaar bent is er ook geen sprake van een eigen woning. Je kan bij de aangifte dan ook geen hypotheekrente aftrekken. Als je gratis in de woning van je ex-partner woont zonder huur te betalen is dit een vorm van partneralimentatie. Dit dien je op te geven bij je aangifte. De hoogte is gelijk aan het eigenwoningforfait van de woning. Betaal je huur voor de woning? Dan spreken we niet van gratis woongenot. Je hoeft dit dan ook niet op te geven.

« Dit betreft lastige materie, je doet er verstandig aan om je laten adviseren over de fiscale consequenties! »