Wanneer eindigt een fiscaal partnerschap?

Waarschijnlijk heb je voorheen belastingaangifte samen met je ex-partner gedaan. Als fiscale partners kun je een gunstige verdeling maken van inkomsten en aftrekposten bij de aangifte.

De situatie na scheiding

Een fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat het verzoekschrift is ingediend en de partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Voor fiscale partners die samenwonen geldt enkel de voorwaarde om ingeschreven te staan op een ander adres. In alle voorgenoemde gevallen kun je ervoor kiezen om dat jaar nog samen aangifte te doen. Dit zou als voordeel kunnen hebben dat je inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk kan verdelen. Het jaar erna is dit niet meer mogelijk.

Aangifte doen

De eenvoudigste weg is om samen aangifte te doen. Als fiscale partners moet je overleggen hoe je de aangifte invult. Wil je niet gezamenlijk aangifte doen? Dan vul je ieder apart je eigen aangifte in. Dit omvat dan ook de periode dat je nog wel fiscaal partner was. Het is hierbij wel van belang dat de verdeling bij beide aangiftes dan klopt. Als je beiden invult voor 100% eigenaar te zijn van dezelfde woning zal de Belastingdienst hier vraagtekens bij hebben.