Wat houdt de scheidingsregeling in?

De afwikkeling van een scheiding kan enige tijd duren. Vaak heeft één van de partners de woning al verlaten. Strikt genomen spreken we dan niet meer van een eigen woning waar je je hoofdverblijf hebt. Dit zou tot gevolg hebben dat de eigen woningschuld van box 1 naar box 3 verhuisd en de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. Hier heeft de wetgever iets op bedacht.

De scheidingsregeling

Bij vertrek van één van de partners uit de gezamenlijke woning is de scheidingsregeling van toepassing. De woning die wordt verlaten kwalificeert nog voor 24 maanden als eigen woning. Voorwaarde is dat de woning het hoofdverblijf is voor de achterblijvende partner. Verder dien je in het voorafgaande jaar fiscale partners te zijn geweest. Voldoe je aan deze eisen? Dan heeft dit tot gevolg dat je nog 2 jaar lang jouw gedeelte van de hypotheekrente mag aftrekken. Deze termijn begint te lopen op het moment dat de woning duurzaam wordt verlaten. Na twee jaar gaat het deel van de eigenwoningschuld over naar box 3. Het is dan ook niet meer mogelijk om hypotheekrente af te trekken.

Partneralimentatie in natura?

Als verlater van de woning heb je niet meer het woongenot. Dit is volledig voor de achterblijvende partner. Ben je voor gelijke helften eigenaar en blijven de lasten gelijk verdeeld? Dan is dit een vorm van partneralimentatie in natura. De woningverlater mag het eigen aandeel van het eigenwoningforfait opgeven als aftrekpost. De blijvende partner dient dit op te geven als ontvangen partneralimentatie 

Voorbeeld

Je hebt samen met je partner een eigen woning. Op 1 september 2017 vertrek je uit de woning. Tot 1 september 2019 is dit voor jou nog een eigen woning. Je geeft dit als zodanig aan in box 1. In 2019 mag je de hypotheekrente aftrekken tot 31 augustus. Ook het eigenwoningforfait mag je aangeven over de periode 1 januari tot 31 augustus. Vanaf 1 september 2019 horen jouw deel van de woning en de eigenwoningschuld tot bezittingen en schulden die in box 3 vallen.

« Dit betreft lastige materie, je doet er verstandig aan om je laten adviseren over de fiscale consequenties! »