fbpx Skip to main content

Zodra het Formule 1 seizoen is begonnen staat bij ons de tv standaard op Ziggo Sport als er een race is. Mijn vriendin is mega Max Verstappen fan en waar ik vroeger nooit racen keek, vind ik het nu toch ook stiekem wel leuk.

Sinds Max in de Formule 1 rijdt is de sport in Nederland groter dan ooit. Mocht je nou helemaal niet van racen houden dan beloof ik dat er echt nog een waardevol inzicht volgt (nog even volhouden).

Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat racen in het bloed zat bij de jonge Verstappen. Op 16 jarige leeftijd stapte hij voor het eerste in een Formule 1 auto en twee jaar later won hij als jongste winnaar ooit een GP binnen de Formule 1.

Hoe denk je dat hij het zover heeft weten te schoppen? Natuurlijk is er talent. Maar zou dit talent races winnen zonder ambitie en doorzettingsvermogen?

Dat is precies wat ik zo kan waarderen aan Verstappen. Hij weet dat hij bijzonder getalenteerd is. Maar hij weet ook dat je het met talent alleen niet zal redden. Het is keihard werken. Max heeft een enorme gedrevenheid. Hij weet precies wat hij wilt en gaat daar voor de volle 100% voor.

En als jij dit leest en denkt ‘mijn kinderen zijn het allerbelangrijkste’ neem dan een voorbeeld aan Max. Want bij grote dromen horen ook tegenslagen. Hoe vaak is Max niet uitgevallen met motorproblemen? Maar dit zal er nooit voor zorgen dat hij niet met dezelfde, of misschien zelfs wel grotere gedrevenheid, weer aan de start staat bij de volgende race.

Als jij een ouderrelatie met je ex-partner wilt opbouwen dan zal je ook tegenslagen kennen. En je kan je handdoek in de ring gooien, maar dan zal je ook nooit de winnaar van de race worden. Het vergt doorzettingsvermogen en zelfreflectie (waar ben ik zelf uit de bocht gevlogen?) om weer door te gaan.

En natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat het allemaal aan je ex ligt. Om maar in termen te blijven praten; dat je van de weg af bent geduwd. Maar jij bent de bestuurder van de auto. Alleen jij kan er voor zorgen dat de auto weer op de weg komt. Want denk je dat Max de schuld bij de andere coureurs legt als hij de race niet wint? Nee, hij pakt zijn verantwoording en kijkt waar hij dingen anders had kunnen doen. Hij ziet mogelijkheden in de kleinste kansen.

En ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij duidelijk respect voor zijn collega coureurs. Hij is het niet altijd met ze eens en zou niet dezelfde keuzes maken, maar er is wel wederzijds respect.

Je hoeft geen vrienden te worden met je ex. Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn of zelfs maar dezelfde keuzes te maken. Maar je hebt wel hetzelfde doel voor ogen.

En onthoudt als jullie beiden crashen dan zal je de race nooit winnen.

Nikki van Gils
Frederique Heuvel (@for.the.love.of.focus)