fbpx Skip to main content

Het leven bestaat uit een enorme hoeveelheid keuzes. Ik las laatst ergens dat je alleen al op één dag zo’n 35.000 keuzes maakt. Niet allemaal even spannend.  ‘Wat trek ik aan?’ of ‘wat ga ik eten?’ vallen ook onder deze keuzes. Maar toch nog steeds ontzettend veel.

Regelmatig vragen mensen me waarom ik er voor heb gekozen om geen pakket aan te bieden voor getrouwde stellen zonder kinderen. Dit was een keuze die lange tijd door m’n hoofd speelde. Is het wel verstandig? Ik loop er toch een hoop klanten en omzet door mis. Maar het is er ook eentje die ik heel bewust heb genomen en waar ik nog steeds volledig achter sta.

Ik word namelijk ontzettend blij van als ik ouders mag helpen om hun scheiding zo goed mogelijk te regelen. Dat is waar ik energie van krijg. En dat is omdat ik exact weet waar ik het voor doe. Als ouders blijf je altijd met elkaar verbonden. Kinderen blijven dezelfde papa en mama houden.

Heel plat gezegd: als je geen kinderen hebt hoef je elkaar na de scheiding niet meer te zien als je dat niet zou willen. Wanneer je wel samen een kind hebt kan dat niet op de manier. Dat vraagt heel iets anders in een scheiding dan wanneer je ‘zakelijk’ een verdeling van het vermogen en de bezittingen maakt.

Dat maakt het juist zo mooi om met ouders te werken. Het gaat niet alleen om hen. Hun kind is juist wat hen altijd met elkaar zal verbinden. En geloof me dat vinden m’n klanten ook niet altijd even leuk om te horen. Want met enige regelmaat is er wel het een en ander voorgevallen wat die breuk heeft veroorzaakt.

Een van de dingen die ik ze meegeef is dat het leven bestaat uit keuzes. Grote kans dat er tijdens jullie relatie of huwelijk ergens wel een keer keuzes zijn gemaakt die niet goed hebben uitgepakt. Hoe vervelend dit ook mag zijn, daar kunnen we niets meer aan veranderen.

Je staat nu voor een nieuwe keuze. Kies je voor jezelf of voor je kinderen? Jullie scheiding maakt nu onderdeel uit van de familiegeschiedenis. En jullie bepalen nú wat er over geschreven wordt.

Nikki van Gils
Frederique Heuvel (@for.the.love.of.focus)